Doelstellingen duurzaam werken

Duurzaam werken staat binnen ons bedrijf centraal.
Hierdoor hebben wij bepaalde werkzaamheden onder de loep genomen om te zoeken naar duurzamere alternatieven. Dit betreft oa:

*Het gebruik van kunstmest.
*Het gebruik van chemische middelen
*Bosmaaien met maaidraad
*Onkruid bestrijding kwekerij

Gebruik van kunstmest
Binnen ons bedrijf wordt sinds 2020 geen kunstmest meer gebruikt.
Hierdoor werken wij uitsluitend met organische alternatieven zoals compost of DCM organische meststof. Wij bereiken hier goede resultaten mee.
Met name het gebruik van compost in borders levert een gezonder bodemleven, betere droogte bestendigheid en onderdrukking van onkruid op.

Gebruik chemische middelen

Het gebruik roundup is binnen ons bedrijf met 90% terug gedrongen. Particulier gebruiken wij zelfs helemaal geen middelen meer. Als alternatief gebruiken wij de onkruidborstelmachine die sinds 2021 in ons bezit is. Op plaatsen waar wij niet met de borstel kunnen komen gebruiken wij als de klant dit verlangt Pelargonzuur. Dit is een biologisch onkruidbestrijdingsmiddel waar wij goede resultaten mee boeken. De werkzame stof is een natuureigen stof en is daardoor ook biologisch afbreekbaar.

Pesticiden worden binnen ons bedrijf sinds 2019 niet meer gebruikt.
Onze visie is dat een goede diversiteit aan planten ook een grotere diversiteit aan insecten trekt. Natuurlijke vijanden van bijv de bladluis vinden hierdoor vanzelf hun weg richting de tuin. Daarbij stimuleren wij klanten om gebruik te maken van bloeiende planten, dood hout, of insectenhotels om de diversiteit aan insecten te vergroten. Op deze manier worden schadelijke insecten op een natuurlijke manier in toom gehouden.

Bosmaaien met maaidraad

Om onkruid op verharding te verwijderen zonder gebruik te maken van chemische middelen gebruiken wij regelmatige de bosmaaier met maaidraad. Dit heeft als nadeel dat er veel microplastic in het milieu terecht komt. Het maaidraad slijt op de verharding nou eenmaal af. Ook hiervoor zijn wij gaan zoeken naar een alternatief en hebben dit gevonden in biologisch afbreekbaar maaidraad.

Onkruidbestrijding kwekerij

Op onze kwekerij hebben wij in de zomer maanden natuurlijk te maken met weelderige onkruid groei maar door tijdgebrek hebben wij dit voorgaande jaren niet het hoofd kunnen bieden. Vanwege onze visie gebaseerd op permacultuur hebben wij de oplossing gevonden in het gebruik van twee kippen. Als proef hebben wij deze dieren in de zomer van 2022 ingezet met verbluffend resultaat. De dieren worden om de paar weken dmv een verplaatsbare ren op een ander stuk van het perceel gezet. Het natuurlijke scharrel gedrag werkt als een mini schoffel op de bodem zonder dat deze diep wordt bewerkt. De dieren bemesten tegelijker tijd de bodem waardoor meststoffen overbodig zijn geworden. Zelfs onze gewassen die we telen laten de kippen met rust. Deze dieren halen hierdoor veel werk uit handen en houden wij meer tijd over voor de klant.

Plaats een reactie